Op gevoel
Uit sinds mei 2024
Tom Dumoulin (1990) wordt beschouwd als een van de beste wielrenners van zijn generatie. Hij won in zijn carrière twee olympische medailles, twee wereldtitels en meerdere etappes in alle drie de grote rondes, maar zijn grootste prestatie zal altijd de eindzege van de Giro d’Italia van 2017 zijn.
Een jaar nadat hij in 2022 zijn carrière op eenendertigjarige leeftijd beëindigde, reist hij samen met schrijver en journalist Nando Boers naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in zijn loopbaan – Bergen (Noorwegen), Monza, Oropa, Bormio, Stelvio (Italië) en Arcalís (Andorra) – om antwoord te vinden op de vraag wat de sport eigenlijk al die jaren voor hem betekend heeft. Onderweg komen niet alleen herinneringen aan zijn grootste prestaties en overwinningen ter sprake, maar wordt hij ook geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.
Op gevoel is het verslag van die louterende reis: een openhartig zelfportret van een topsporter die terugkijkt op zijn carrière en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan het profwielrennen.
Het plan
2023
Om het hoogste doel in het wielrennen te bereiken - de eindzege in de Tour de France - moest Team Jumbo-Visma zich een aantal jaar geleden opnieuw uitvinden. Met behulp van revolutionaire sportwetenschap werkten ze aan een compleet nieuwe strategie. In 2022 wonnen ze de wedstrijd der wedstrijden met Jonas Vingegaard. Nando Boers volgde dit proces. Hij was als fly-on-the-wall overal bij aanwezig en zag zo van nabij hoe de tactische plannen van de wielerploeg werden gevormd en uitgevoerd. Wat ging goed? Wat viel tegen? Hoe werden de teamleden klaargestoomd voor het plan? Boers sprak de renners en coaches veelvuldig tijdens wedstrijden en trainingskampen. Hij keek rond bij windtunneltesten en luisterde mee met
vergaderingen, waarin coaches en wetenschappers discussieerden over sportwetenschappelijke experimenten op het gebied van tactiek, teamgeest, voeding, trainingsmethodes en talentontwikkeling. Ook mocht hij aanschuiven bij meetings waar de worstelingen van toprenners als Primož Roglič, Tom Dumoulin, Wout van Aert, Steven Kruijswijk en Jonas Vingegaard werden besproken.
Geen plek voor kleine jongens
2022
In de twaalf magere jaren tussen het afscheid van Jos Verstappen in 2003 en het debuut van zijn zoon Max in de Formule 1 wisten een paar Nederlanders een plek te bemachtigen achter een stuur van een F1- bolide. Ze reden altijd achteraan, de rest van de wereld was nauwelijks geïnteresseerd.
Dat veranderde in 2006 voor héél even toen een stel bevriende Nederlandse zakenmannen op een avond in Milaan na zenuwslopende onderhandelingen een Formule 1-team kochten van een Russisch-Canadese staalindustrieel.
Dat team werd SpykerF1.
Hollandse handelsgeest, oliedollars uit Abu Dhabi en motoren van Ferrari. Wie hield ze tegen? De weg omhoog was ingeslagen. Ze zouden gaan meetellen. Alleen liep het allemaal net even anders dan ze hadden gehoopt.
Ik ben renner
Ik ben renner is een uniek standaardwerk en hét cadeauboek voor alle wielerliefhebbers. Het bevat vijfendertig interviews met de grootste beroepswielrenners van de afgelopen jaren.
Wat betekent het om wielrenner te zijn? Hoe voert de renner zijn beroep uit?
Afgelopen jaren interviewde Nando Boers vijfendertig actieve beroepswielrenners uit binnen- en buitenland. Onder andere Tom Dumoulin, Steven Kruiswijk, Tom Boonen en Marianne Vos kregen vragen voorgelegd als: Welke rol vervul je? Waar ligt je talent? Hoe lig je in de groep? Hoe train je alleen? Wat is er nodig om top te zijn? De interviews werden eerder gepubliceerd in wielertijdschrift De Muur en worden nu – naar voorbeeld van de schrijversinterviews in The Paris Review – gebundeld in een uniek standaardwerk.
2021
Breng me thuis
2020
In Breng me thuis van Nando Boers worstelen een vader en zoon met ontworteling, integratie, wanhoop, acceptatie en genoegdoening tijdens hun gezamenlijke roadtrip door Australië in de jaren negentig.
Breng me thuis van Nando Boers gaat over twee jonge ouders die wanhopig zoeken naar houvast in een land dat gestaag aan hun liefde vreet. Ze vertrokken uit het benauwde Nederland, op zoek naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld. Na een wekenlange boottocht zetten ze voet aan wal en kon hun gedroomde leven beginnen.
Jaren later - moeder is al terug in Europa - stapt hun in Australië geboren zoon bij zijn vader in de auto voor een confronterende reis naar het zuiden. Het is enorm heet en er woeden heftige bosbranden. Onderweg komen vader en zoon voor een aantal levensvragen te staan, waaronder: wie was Mom? Waarom heeft ze Australië verlaten? En wanneer voelt het land waar je woont als jouw land?
In Breng me thuis worstelen de hoofdpersonages met ontworteling, integratie, wanhoop, acceptatie en genoegdoening. De roadtrip is veelomvattend en de uitkomst is lang ongewis.
Zandvoort
2020
Voor autocoureur Roy Hoekstra staat leven gelijk aan racen. In de cockpit is hij op zijn best. Met zijn collega’s vormt hij een elitegroep, omringd door benzine en rubber, champagne en pech, glitter en glamour. Op de limiet is alles helder. Maar de laatste tijd sluipen er steeds vaker gedachten zijn hoofd in die de waarde van zijn bestaan als racer ter discussie stellen. Schimmen uit zijn
raceverleden kwellen hem en de dood komt steeds dichterbij. Kun je je schuld inlossen door de droom van een ander waar te maken? Thuis, tijdens de Grand Prix van Zandvoort, komt alles wat Roy lief is en waarvoor hij vreest samen. Zandvoort is een razendsnelle raceroman over leven op het
scherpst van de snede.
¡Amigo!
2013
De wielrenner en de schrijver ontmoetten elkaar in de 2008, hielden contact en bleven elkaar brieven schrijven, elkaars verhalen lezen en elkaar via de sms op de hoogte houden van de actualiteiten in de wielersport. Omdat het plezierig is te schrijven, na te denken en te genieten van woorden, van het wielrennen en van het leven.
In de Giro d’Italia van 2009 komt Pedro Horrillo, de wielrenner, zwaar ten val en stort 80 meter diep in een ravijn. Voor het eerst in zijn eigen woorden - vier jaar na de val - geeft Horrillo deze gebeurtenis een plek wanneer hij Nando Boers - de schrijver - in brieven vertelt over het drama op de Culmine di San Pietro, zijn ontwaken in het ziekenhuis van Bergamo, zijn verdere herstel in Spanje en zijn afscheid van het wielrennen.
De schaatser
2013
Alle ogen zijn weer gericht op de Nederlandse schaatsers als ze straks op de Olympische Winterspelen van Sotsji strijden om de medailles. In De schaatser nemen ze uitgebreid de tijd te praten over hun drijfveren, hun angsten, hun pijn en vooral het leven onder hoogspanning. Boers ondervroeg onder andere Sven Kramer, Stefan Groothuis en Ireen Wüst urenlang over wat schaatsen voor hen betekent.
In de Tour
2010
Welke wielerliefhebber droomt er niet van de Tour de France van binnenuit mee te maken? Nando Boers kreeg deze kans en kroop in de haarvaten van het wielrennen. Boers reed vele etappes mee in de ploegleiderswagen, van Skil-Shimano, Team Columbia en Cervélo. Onder ander ontleedde hij het geheim van de sprint van Mark Cavendish, ontrafelende hij de tactiek van de ontsnapping en volgende hij dichtbij de worsteling van Kenny van Hummel. Ook beschouwde Boers de comeback van Lance Armstrong en beleefde hij van nabij de mooiste dag uit het wielerleven van Thor Hushovd.
Het is koers!
2008
In Het is koers!, een speciale uitgave van literaire wielertijdschrift De Muur, volgt de lezer de lotgevallen van de kleine profploeg Skil-Shimano in het wielerjaar 2008, het jaar van hun doorbraak. Van alternatief trainingskamp in het Marokkaanse Marrakech naar de geestdrift van Vlaanderen, van de ‘kutkeien’ van Roubaix naar Xining, het hart van de Chinese koers, de Ronde van Qinghai Lake. Hoofdrollen voor Kenny van Hummel, Tom Veelers, de jonge teambaas Iwan Spekenbrink en de ploegleiders Rudi Kemna en Piet Hoekstra.
Nachtmerrie in Indianapolis
2007
De Formule 1 is een sportspektakel van de eerste orde, maar in 2005 kreeg de sport een grote klap te verwerken waarvan de gevolgen nog altijd merkbaar zijn. De Grand Prix van Amerika, op het circuit van Indianapolis, werd een fiasco. Veertien coureurs trokken zich vlak voor de start terug vanwege problemen van benedenleverancier Michelin. Voor de rijders was het levensgevaarlijk mee te doen. Slechts zes coureurs gingen die middag van 19 juni ten overstaan van 150.000 verbouwereerde toeschouwers van start.
Nachtmerrie in Indianapolis is een reconstructie van de meest bizarre race uit de geschiedenis van de Formule 1. Achter de schermen speelde zich die dagen en nachten een tumultueuze en verwarrende politieke strijd af die nog nooit eerder was vertoond. Het verhaal wordt verteld aan de hand van gesprekken met direct betrokkenen, zoals teambazen Flavio Briatore (Renault), Colin Kolles (Jordan/MidlandF1) en Paul Stoddart (Minardi) en coureurs als Mark Webber, Christijan Albers en Tiago Monteiro en natuurlijk met de verantwoordelijke baas van bandenfabrikant Michelin: Nick Shorrock.
Nachtmerrie in Indianapolis biedt een ontluisterende blik achter de schermen van een van de populairste sporten ter wereld.
Cristi
2004
Toen Cristian Chivu veertien jaar oud was, voetbalde hij voor het eerst van zijn leven buiten Roemenië, en wel in Vukovar, de Kroatische stad die in de oorlog compleet werd verwoest. De kogels vlogen de jongens uit Resita om de oren. Negen jaar later is Chivu aanvoerder van één van de beste teams ter wereld: Ajax. Met Chivu in het hart van de Ajax-defensie speelde de club in 2003 de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan.
Cristi is het verhaal van een jonge voetballer uit Oost-Europa, die opgroeide onder een dictatoriaal regime, en de overstap maakte naar het Westen. Cristi vertelt over de aanpassingen van de Westerse manier van leven, over de relatie met zijn mede-spelers, trainers en de club Ajax, en uiteraard over zijn ontwikkeling tot een van de meest geliefde spelers van Ajax en zijn veel besproken transfer naar AS Roma.
Voor Cristi werden lange gesprekken gevoerd mer Chivu, als mede zijn familie, jeugdvrienden en belangrijkste spelers en coaches zoals Ronald Koeman, Jan Wouters, Bogdan Lobont en Mircea Petescu.
Bernies’ Avenue
2002
It’s a show! Lawaai, motoren, snelheid, flirten met de dood - dit zijn de ingrediënten van een sport die miljoenen mensen over de hele wereld jaarlijks enkele maanden aan de televisie kluistert. De Formule 1 oefent een grote aantrekkingskracht uit op mensen uit alle lagen van de bevolking, niet alleen vanwege het racen zelf, maar ook door de glitter en glamour waarmee coureurs worden omgeven.
In Bernie’s Avenue gaat het over de in’s en out’s van het circuit, vanaf het moment dat de teams gepresenteerd worden aan de media tot het ontploffen van tientallen champagneflessen als bekend is wie de winnaar is het van het seizoen. Maar ook is er aandacht voor ontroerende verhalen over Ayrton Senna, de man met ‘de rechtervoet van God’ en Murray Walker, de ‘voice’ van de Formule 1, die commentaar gaf alsof zijn broekspijpen in de brand stonden. En natuurlijk mag Bernie Ecclestone niet vergeten worden, de oppergod van de F1, voor wie bij het circuit van Boedapest een speciaal weggetje is aangelegd waar niemand anders mag rijden: Bernie’s Avenue.
(mede-auteur: Ronald van Dam)